Uncategorized

Specialty kávé kaland – Etiópia

Etiópia a kávék világában kimondottan különleges helyen áll.

Nemcsak a hozzá kapcsolódó mondai háttér miatt, de a helyiek kávéhoz való viszonya is eltér a többi termővidéktől. A kávénövény itt ugyanis nem pénz terményként került be a köztudatba, termelése, feldolgozása és fogyasztása egyszerűen a mindennapok részévé vált. Épp ezért a lekövethetőség a mosóállomásokig lehetséges, a kávé jelentős része ugyanis kistermelőktől származik, akik átlagosan kevesebb mint fél hektáros területen gazdálkodnak.
Chelchele kebelében lévő mosoállomás is hasonlóképp épül fel. A Yirgacheffe régióból származó kávék általában virágos, citrusos jegyekkel rendelkeznek, kiemelkedően édesek, gyakran tejkaramella és mandula jegyeivel.

A nálunk elérhető natural tétel 18-20 napig száradt az emelt, afrikai ágyakon, ízjegyei így komplexebbek, érett málna, cseresznye ízjegyei, valamint boros savjegyek jellemzik.

Etiópiában a közlekedés felettébb veszélyes, folyamatosan használatban kell a dudát tartania az ott egyik pontból a másikba igyekvőnek, hiszen szamarak, kecskék, gyerekek és felnőttek kerülnek váratlanul elénk lépten nyomon. Ha eljutunk Yirga Cheffe állomásig, – ami szó szerint termékeny füvet jelent- és nevére rászolgálva valóban mindenhol zöld kávécserjéket látunk, akkor célba értünk.

A kávégyümölcs nagy részét nedves eljárással dolgozzák fel, úgy hogy a mosóállomás magasabban fekvő részén elhelyezett silókba töltik a szemeket és onnan a gravitáció előnyeit kihasználva vándorol tovább a kávé.

A folyamat során eltávolítják a gyümölcshúst és a kávébabok több szakaszban osztályozásra, válogatásra kerülnek, majd fermentálódnak, mossák őket és a napon száradnak, hogy a felületükön megmaradó vékony hártya is eltávolítható legyen. Mindez általában éjszaka történik, holdfényben, vagy maximum energiatakarékos izzók megvilágításában, hiszen a szedésre koncentrálnak nappali fényben.

Korábban a mosott eljárás mellett csak igazán kis százalékban készült natural, napon szárított eljárással kávé, de a specialty felé tolódó igények hatására mára már 50%-ra emelkedett ennek az elképesztően gyümölcsös ízjegyeket magában hordozó végterméket eredményező eljárásnak az aránya.

Árnyoldalakkal is lehet találkozni a környéket járva, mert sajnos egyre terjed a khat nevű helyileg legális drogként fogyasztott növény termesztése, melyet 2-4 alkalommal is tudnak szüretelni, nem igényel szaktudást, viszont dupla árat fizetnek érte kilónként a kávéval összehasonlítva. Ennek nagyon káros hatása van a talajra, mert annak pH-ját úgy változtatja meg, hogy azt később jó minőségű kávé termesztésére soha többet nem lehet majd használni, nem beszélve arról, hogy hány farmert vont el ez az iparág a kávétermesztéstől a könnyebb haszonszerzés reményében.

Szerencsére sokaknak a kávé továbbra is a szívügyük, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Etiópiában a világon egyedülálló módon a kávé nagy részét önmaguknak termesztik és csak kisebb részét exportra. Minden háztartásban megtalálható a kávékészítéshez szükséges készlet, a jebena kancsóval a középpontban.

A többféle kávé között kiemelnénk a  maji 100%-osan organikus, vadon termő kávét. Ez a fajta árnyékban is megél a vad esőerdők lombbaldachinjai alatt, magától, természetesen terem, ültetésre nem szorul. Etiópiában már csak 2000 négyzetméter körüli, kávétermésre alkalmas esőerdő maradt meg és az etióp kávénak mindössze 5%-a vad, esőerdei kávé. Nem véletlenül lehet rászokni erre a különleges kávéra; a közepes pörkölésnek köszönhetően a kávé megőrzi krémesen kakaós, boros, jázminos, citrusos ízjegyeit, és még egy csipetnyi pörkölt pekándió és édes praliné tónusokat is kiérezhetünk az ízorgiából. Kis mennyiségben már a nemzetközi piacon is találunk belőle.

Az biztos, hogy egészen más világ tárul elénk, ha nyitottak vagyunk a világosra pörkölt, gyümölcsös kávék felé, hiszen jobban hasonlítanak egyfajta gyümölcsös főzetre mintsem a klasszikusan olaszos keserű feketekávéra és egészen képesek megváltoztatni a kávéról alkotott elképzelésünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük