Blog

Sütés, főzés kávéval

A kávé, mint a nyári bbq statisztája

A kávés sütemények – gondoljon csak az olaszok kedvenc tiramisujára – szerves részét képezik a hazai és nemzetközi cukrászatnak, azt azonban kevesen tudják, hogy a kávé nem csak az édességek ízéhez tehet hozzá. Ezért ha felkészült az ízlelőbimbók támadására, és szeretné megtudni a kávé milyen formában járulhat hozzá a kerti sütögetés megfűszerezéséhez, akkor olvassa tovább a cikket!

A kísérletező, extravagáns konyhaművészettől nem idegen, hogy kávét kevernek sós ételek receptjeibe, méghozzá kifejezetten rafinált megoldásokkal. Lefőzve a kávét, vagy akár nagyon finomra őrölve, “púder-formában” is. Az a keverék, amit a legtöbbször használnak a következő összetevőkből áll: két evőkanál frissen őrölt kávé, só, őrölt bors, őrölt kömény és cayenne bors. Ebbe forgatják a steakeket, barbecue húsokat, és sütik meg a szokásos módon, vagy smokerben. Készíthetünk nedves pácot úgy, ha a frissen őrölt kávét ugyanannyi barna cukorral keverünk össze, sóval, paprikával, chilipaprikával, egy evőkanál kakaóval és szétnyomott fokhagymával ízesítjük, olívaolajjal bőven meglocsoljuk és így sütjük meg. A barbecue szerelmesei között nagy népszerűségnek örvend a száraz kávés rub használata, ami egy valódi smokerben elkészített oldalast vagy marhaszegyet tökélyre fokozhat.

Lássunk néhány konkrét receptet:

Az egyik a kávéval “dörzsölt” sajtburger

Lényegében hagyományos sajtos hamburgert kell elképzelnünk, a receptnek ez a része a szokásos, készítheti mindenki a saját ízlése szerint. A kávé a húspogácsa kisütésekor “lép színre”, mert a darált és préselt hamburgerhús mindkét oldalát kávé rubbal kell bekennünk.

Ez már előző nap is elkészíthető, hogy “összeérjenek” az ízei.

Kávés rub hozzávalói négy hamburgerhez:

1 evőkanálnyi finomra őrölt kávé

2 teáskanálnyi barnacukor

2 teáskanálnyi őrölt feketebors

Fél teáskanálnyi őrölt koriander

Fél teáskanálnyi szárított oregánó

Fél teáskanálnyi tengeri só

Alaposan keverjük össze az alapanyagokat és tartsuk légmentesen lezárható edényben. Amikor épp kisütnénk a húspogácsát, kenjük be vele a húst és égessük rá. Körülbelül négy perc után fordítsuk meg és a másik felét is szórjuk be a kávés-páccal, aztán pedig azt is égessük rá. Utána már jöhet a tetejére a bacon-szalonna, kicsit szintén kávé-pácolva, majd arra olvasszuk rá a sajtot. Különleges, kávés barbecue íze lesz a hamburgernek!

A másik a sült csirkecomb kávészószban

Ez a lágyabb “kávés” recept a kettő közül, mert itt nem őrölt kávét, hanem sűrűre főzött espressot használunk. Ezzel kell és lehet “megbolondítani” bármilyen szokásos barbecue szószt. A szószalapot mindenki válassza ki a saját ízlése szerint, ki milyen barbecue szószt szeret. A négy darab csirkecombhoz használt, és a hús teljes felületét elfedő mennyiségű barbecue szószhoz két espressot és egy evőkanálnyi olíva olajat öntsünk. Alaposan keverjük össze, egészen sűrűre. A húsnak remek íze lesz tőle, főleg, hogy ha füstös barbecue szószt választunk alapnak, és ahhoz adjuk hozzá a kávét. Mindkét verzió esetén melegen ajánljuk a fűszeres ízvilágú No 902-es blendünket.

Aki nem szeretne bajlódni a saját fűszerkeverék előállításával az bátran meg is rendelheti a profi módon elkészített szárazpácokat online. Próbálja ki, ha meri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük